De kracht van aandacht
Het idee van slow reading is niet nieuw. Al eeuwenlang lezen mensen langzaam en aandachtig om het maximum uit teksten te halen. Maar in deze snelle, digitale tijden is lezen voor veel mensen scannen geworden en krijgt slow reading een nieuwe betekenis. Slow reading betekent dan tijd maken voor een boek, je volle aandacht aan de tekst geven en je er niet door haasten. Zo verhoog je niet alleen je concentratievermogen, maar ook je leesplezier.
Leesafspraak met jezelf
Bij slow reading staat het leesplezier voorop: er is geen verplichte lectuur en er zijn geen gezamenlijke besprekingen. Je leest gewoon waar je zin in hebt. Omdat we in groep afspreken, is de enige regel dat het stil is. Verder kun je je leeservaring - ook thuis - verbeteren door rekening te houden met deze aandachtspunten:
• Maak tijd, minstens een halfuur als je je echt wilt onderdompelen in een tekst.
• Kies een rustige plek en zet je smartphone, tablet, laptop of tv uit.
• Neem een boek naar keuze, voel je niet verplicht om zware literatuur te lezen.
• Begin opnieuw als je niet meer weet wat je gelezen hebt.
• Neem de tijd om de letters en de woorden in je op te nemen, er is geen haast.
• Onderlijn woorden en zinnen die je mooi vindt of die je wilt opzoeken.
Fijn voor je brein
Er verschijnen steeds meer onderzoeken en artikels die aantonen dat de hele dag naar een scherm staren je brein beschadigt. Aandachtig lezen, daarentegen, heeft een positief effect op onze hersenen. Om de paar maanden verschijnt er wel een onderzoek dat aantoont wat de positieve eigenschappen van slow reading zijn. Denk aan minder stress, meer concentratie, meer begrip en empathie, betere spelling en woordenschat en tot slot betere luistervaardigheden.
Ontdek de kracht van aandacht
tijdens een gezamenlijk leesuurtje.