Omdat ik geregeld de vraag krijg wat mijn favoriete boeken zijn, ging ik voor mijn boekenkast staan en stelde een top 10 samen. In de lijst staan zowel Nederlandstalige als Engelstalige boeken, maar die laatste zijn allemaal vertaald en dus ook in het Nederlands te vinden. Er staan zowel all time favorites als recente ontdekkingen tussen. Zo heb ik onlangs pas Amélie Nothomb leren kennen – wat een schrijfster!
1. One Day
Ik start met een all time favorite: One Day van David Nicholls. Dat is een prachtige roman over de vriendschap tussen Emma en Dexter. Ze leren elkaar kennen op 15 juli 1988, de avond dat ze afstuderen. Het verhaal springt daarna telkens naar 15 juli, maar dan in de daaropvolgende jaren. Zo volg je hoe hun leven en relatie in de loop van de tijd veranderen. Een echte pageturner! Ook de andere boeken van Nicholls zijn trouwens aanraders, te beginnen met Us.
2. Zijde
Een andere klassieker over de liefde is Zijde van Alessandro Baricco. Ook die las ik in het Engels, maar ik raad de Nederlandse versie met tekeningen van Rébecca Dautremer aan (die verscheen nadat ik het boek al gelezen had). Het verhaal gaat over Herve, een Fransman die in de 19de eeuw naar Japan reist om eitjes van de zijderups te bemachtigen. Een gevaarlijke reis, want Japan is gesloten voor buitenlanders. In Japan raakt Herve in de ban van een concubine en er ontstaat een geheime relatie waarvoor hij nog verschillende keren heen en weer reist. De beschrijvingen zijn bijzonder delicaat. Een uniek boek! Hoewel Baricco nog meer parels heeft geschreven, zoals Mr. Gwyn.
3. De vegetariër
Een boek dat me echt naar de keel greep, is De vegetariër van de Koreaanse Han Kang. De vegetariër uit de titel is Yeong-hye, het hoofdpersonage van het boek, hoewel ze zelf niet aan het woord komt. In drie korte delen, die verteld worden door respectievelijk haar man, haar schoonbroer en haar zus, volg je haar tragische levensverhaal. De vegetariër is een heel intens en beklemmend verhaal, waarin geflirt wordt met horror en porno, maar het blijft wel altijd esthetisch en menselijk. De verschillende visies en lagen in het verhaal maken dit dunne boekje toch heel rijk.
4. De acht bergen
Wie van de bergen houdt, moet zeker De acht bergen van Paolo Cognetti lezen. Dat is niet alleen een ode aan de natuur en de stilte in de bergen, maar ook aan de vriendschap. Als jongen brengt Pietro zijn zomers door in een klein bergdorpje, waar hij bevriend raakt met Bruno. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een bijzondere vriendschap op. Pietro leert niet alleen de bergen kennen, maar via de bergen ook zichzelf.
5. De verloofde van Sado
Zoals ik al zei, ben ik recent fan geworden van Amélie Nothomb en dan vooral van De verloofde van Sado, waarin ze terugblikt op haar tijd als jonge lerares in Tokio. Wanneer ze bezwijkt onder de attenties van een student laat ze zich meeslepen door een affaire die even ongebruikelijk als teder is. Ze dompelt zich helemaal onder in de Japanse cultuur - en wij met haar. Hoewel ze geen al te fraai beeld van Japan schetst, want ze is heel eerlijk, is ze er toch door bezeten en heeft ze er alles voor over om er te kunnen blijven. Niet alleen die gretigheid en onstuimigheid spraken me heel erg aan, maar vooral ook haar welbespraaktheid in combinatie met veel dramatiek en overdrijving.
6. Een weeffout in onze sterren
Ik lees regelmatig ook eens een young adult. En dan raad ik in de eerste plaats de boeken van John Green aan en zeker Een weeffout in onze sterren. Het is moeilijk om iets over de plot te vertellen zonder te veel te verklappen. Het volstaat om te zeggen dat het een liefdesgeschiedenis is tussen de tieners Hazel en Gus, beiden getroffen door kanker. Vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten, slaat de vonk over en worden ze hopeloos verliefd. Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek dat geschreven is door een Nederlander, die ze gaan bezoeken. Dat is het begin van een verrassend avontuur. Het boek gaat dan ook over zo veel meer dan kanker: de kracht van liefde en de goesting om te leven. Het boek is filosofisch en down-to-earth tegelijkertijd en zoals steeds brengt Green zijn verhaal op smaak met galgenhumor en taalgrapjes.
7. Het achtste leven (voor Brilka)
Nooit gedacht dat ik nog eens een boek van 1.200 pagina’s zou lezen, maar met Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili is me dat wel gelukt. Het verveelt namelijk geen enkel moment. En sindsdien schrik ik er niet meer voor terug om dikke pillen te overwegen. Het achtste leven is een onwaarschijnlijk familie-epos over zes generaties van één familie in het Georgië van de 20ste eeuw. Wereldoorlogen en rode revoluties, nazi- en sovjetoverheersing, dissidentie en onafhankelijkheid, vrijheid en migratie, alle thema's passeren de revue. Onwaarschijnlijk meeslepend!
8. Never Let Me Go
Een schrijver waar ik ook verzot op ben, is Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro, bekend van Remains of the Day, maar mijn all time favorite van hem is Never Let Me Go. Dat verhaal speelt zich af in Engeland, eind 20ste eeuw. Kathy is eenendertig en werkt op het platteland in een revalidatiekliniek. Ze heeft haar vriendschap met Ruth na jaren weer kunnen oppakken toen ze haar verzorgster werd na een orgaandonatie. Ook haar oude jeugdliefde Tommy komt terug in haar leven. Gaandeweg wordt duidelijk dat de vrienden door hun gemeenschappelijke lot en afkomst een bijzondere band hebben en dat achter hun idyllische jeugd een donkere werkelijkheid schuilgaat.
9. Magnus
In mijn lijstje moet natuurlijk ook een origineel Nederlandstalig boek staan en dan kies ik voor Magnus van Arjen Lubach. Nadat zijn lief het met hem heeft uitgemaakt, blijft Merlijn totaal ontredderd en doelloos achter. Tot hij verneemt dat er in een pretpark in Zweden uitgaven gedaan worden met zijn creditcard. Uit pure wanhoop besluit hij het heft in eigen handen te nemen en de dief te ontmaskeren. Dat is het begin van een absurde roadtrip door Zweden. Een zoektocht waarin hij bizarre ontdekkingen doet en zijn eigen verleden opnieuw leert kennen. Op een rake en gevatte manier beschrijft Arjen Lubach de pogingen van het hoofdpersonage om grip te krijgen op alles wat fout gaat in zijn leven.
10. The Sense of an Ending
En dan de laatste titel op mijn lijstje: The Sense of an Ending van Julian Barnes, nog zo’n naam als een klok met heel veel toppers op zijn palmares. Hoe betrouwbaar is ons geheugen? Hoe juist zijn onze herinneringen van feiten die al vele tientallen jaren geleden plaatsgevonden hebben? Maken we er geen versie van die ons dient? En wat doe je als je ermee geconfronteerd wordt dat je jezelf al die jaren bedot hebt? Dat zijn de vragen die Barnes opwerpt in het boek. Tony, een zelfvoldane man van middelbare leeftijd, ontvangt een erfenis die hem dwingt om zijn verleden én heden grondig te herbekijken. Het is moeilijk om veel meer te vertellen zonder te veel te verklappen. Het boek is heel gesofisticeerd geschreven en heeft een grote psychologische diepgang. Een aanrader voor de fans van Het diner van Herman Koch, want ook in dit boek draait je visie helemaal om.