Slow reading adept van het eerste uur

Hallo, ik ben Lotte De Snijder, lezer, boekenliefhebber en de drijvende kracht achter Slow Reading Leuven.

Mijn verhaal
Al van jongs af aan doe ik niets liever dan mijn tijd doorbrengen met letters en woorden. Toch belandde ik in 2014 in een leesdip en kwam ik nog nauwelijks aan lezen toe. Ik was me daar niet echt van bewust tot ik kennismaakte met de slow reading beweging die dat jaar in Nieuw-Zeeland was opgericht. Toen ik las waarom die Nieuw-Zeelanders samenkwamen om een uur in stilte te lezen, was ik meteen verkocht. Ik besefte plots hoeveel tijd ik voor een scherm doorbracht en teksten scande in plaats van echt te lezen. In plaats daarvan wilde ik weer met mijn volle aandacht boeken uitlezen.

In 2015 startte ik mijn eigen slow reading club; eerst in Hasselt en later dat jaar in Leuven (nadat ik was verhuisd). Die eerste samenkomst was wat onwennig. Lezen doe je normaal op jezelf en het leek asociaal om niet te praten. Maar al snel nam het verhaal de bovenhand. 60 minuten later – of waren het er 6? –  kwam ik er weer van los. Het was lang geleden dat ik nog zo in een verhaal had gezeten. Het leek alsof ik een uurtje had gemediteerd en ik voelde me zalig zen.

Sindsdien organiseer ik elke maand een slow reading event in Barboek en las ik ook thuis geregeld momenten van ongestoord lezen in. Tot mijn grote vreugde lees ik nu meer dan ooit. Net omdat slow reading zo eenvoudig is, is het haalbaar en werkt het echt. Met Slow Reading Leuven wil ik mijn liefde voor lezen en mooie verhalen delen met iedereen die graag meer wil lezen.

Sinds begin 2022 hou ik ook een blog bij met tips over kunst, cultuur en literatuur. Surf nu naar lottedesnijder.be

Mijn leesinitiatieven
2020 – lancering website Slow Reading Leuven, in samenwerking met Maarten Deckers 
2018 – start leesclub Boeken&Bokes
2017 – ambassadeur van Leuven Leest
2016 – meter van twee boekentillen in Leuven 
2015 – start Slow Reading Leuven, in samenwerking met Lies en Annelien van Barboek
2015 – start Slow Reading Hasselt
2014 – initiatiefnemer van de eerste Little Free Library in Hasselt
2013 – auteur van Wauw, hier leest men boeken (LannooCampus)

Lotte De Snijder
Lotte De Snijder

– Misschien vind je deze artikels ook interessant –