“I feel like I should clean the house, so I’m going to read until the feeling passes.”
Die quote van de Amerikaanse schrijfster Susan Wiggs helpt me om geregeld tijd te maken voor lezen. Er zijn altijd nuttige klusjes te doen, maar voor je het weet, heb je maanden geen boek meer vastgehad. Dus de volgende keer dat je denkt dat je iets belangrijker te doen hebt dan lezen, neem je meteen een boek vast om komaf te maken met dat gevoel. Hieronder mijn tips om meer te lezen.
1. Kies boeken die je graag wilt lezen
Het klinkt evident, maar al te vaak lezen we boeken omdat we vinden dat we ze moeten lezen, bijvoorbeeld omdat ze gehyped worden, terwijl we ze eigenlijk niet goed vinden. Ik merk dat ik veel meer tijd vind om te lezen als ik het boek echt goed vind.
2. Stop met lezen als een boek je niet bevalt
Veel te lang heb ik braaf alle boeken uitgelezen waar ik aan begon, ook al vond ik ze niet goed. Wat een tijdverspilling! Nu geef ik een auteur 100 pagina’s de tijd om me te overtuigen. Als ik het boek dan nog steeds niet goed vind, leg ik het gewoon weg. Er zijn te veel mooie boeken om te lezen!
3. Lees verschillende boeken tegelijkertijd
Sommige dagen heb je meer energie dan andere dagen en dus kun je perfect afwisselen naargelang je stemming. Een bundel met korte columns of een graphic novel als je moe bent, een stevig non-fictieboek of een spannende roman als je meer tijd hebt en echt wilt doorlezen.
4. Zorg dat je altijd een boek op zak hebt
Altijd. Als je de trein neemt, als je bij de dokter moet wachten, als je zondagochtend staat aan te schuiven bij de bakker … Verlaat nooit je huis zonder een boek. Een e-reader is daarvoor heel handig, omdat die niet veel plaats inneemt.
5. Praat met zo veel mogelijk mensen over boeken
Praat met zo veel mogelijk mensen over boeken en wissel boekentips uit. Zo krijg je alleen maar meer zin om nieuwe boeken te proberen en dus om te lezen. Zien lezen doet lezen!
6. Vul voortdurend je verlanglijstje met boeken aan
Vul voortdurend je verlanglijstje met boeken aan, zodat je altijd weet wat je kunt lezen zodra een boek uit is. Idealiter heb je thuis altijd een stapeltje ongelezen klaarliggen.
7. Begin meteen in een nieuw boek
Soms is het moeilijk om afscheid te nemen van een meeslepend verhaal, maar hoe langer je wacht met een nieuw boek, hoe groter de stap om in een nieuwe wereld te duiken.
8. Kies zelf wat je leest
Boeken zijn prachtige geschenken, zowel om te krijgen als om te geven, maar voel je niet verplicht om een boek uit te lezen alleen maar omdat je het van iemand gekregen hebt. Als ik een boek cadeau krijg, geef ik het altijd een kans, maar ik leg het ook weg als het me niet bevalt. En dat betekent niet dat ik niet dankbaar ben voor het geschenk!
9. Zorg dat je in alle rust kunt lezen
Als je onrustig bent en nog van alles wilt doen, kun je je niet concentreren. Het gevaar is natuurlijk dat je altijd nog taken vindt die je moet doen voor je mag lezen. Het is goed om je leestijd daarom niet als een beloning te zien nadat alle andere taken zijn afgevinkt. Zie het als een dagelijkse taak van zelfzorg.
10. Sluit je aan bij een slow reading club
Plan vaste leesmomenten in. Een uur geconcentreerd lezen helpt je om echt in het verhaal te duiken. Ik vind de slow reading bijeenkomsten ideaal om aan een nieuw boek te beginnen. De dagen erna lukt het me veel beter om tijd te maken om voort te lezen.