In een wereld die voortdurend versnelt, voelen steeds meer mensen de noodzaak om het rustiger aan te doen. Om de tijd te nemen. Om aandacht te schenken. Dat kan niet alleen met slow reading, maar ook met slow art. Allebei stimuleren ze je om het tempo even te verlagen en te vertragen. Daarom draait de huisstijl van Slow Reading Leuven ook rond kunstwerken.
Zeventien seconden: zo lang kijken museumbezoekers gemiddeld naar een kunstwerk. De Slow Art beweging wil daar komaf mee maken en roept mensen op om traag naar kunst te kijken. Dus niet door een museum hollen om zo veel mogelijk kunstwerken te zien of selfies te maken voor bekende schilderijen, maar één werk – of een beperkt aantal werken – uitkiezen en daar langere tijd naar blijven kijken en alle details in je opnemen.
Net als bij slow reading helpt slow art je om meer uit je ervaring te halen. Hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet. Je ontdekt meer diepte in een kunstwerk. En je hoeft daarvoor geen kunstexpert te zijn.
Ga aan de slag met deze richtlijnen
Doseer en beperk je tot enkele kunstwerken, neem de tijd om aandachtig te kijken en stel jezelf deze vragen:
• Wat gebeurt er op de afbeelding?
• Waar zie je dat aan?
• Wat kun je nog meer ontdekken?
Slow art is dus net als slow reading een vorm van mindfulness. Door even te verstillen, kun je daarna met hernieuwde focus en energie het leven in vliegen.